Kawa ziarnista Kuba Serrano Superior
Opis
Kubańczycy przepadają za wzajemnym zapraszaniem się na kawę. Sierra Maestra to górski łańcuch, na którego zboczach znajdują się małe pola uprawne. Cały proces przebiega tu naturalnie z duchem natury. Kubańczyków nie stać bowiem na stosowanie chemicznych ulepszaczy, na szczęście jednak wyśmienite warunki klimatyczne wykluczają taką potrzebę. Na stromych zboczach ziarna muszą być zbierane ręcznie, a następnie są poddawane tradycyjnej obróbce na mokro.
Kuba Serrano Superior to kawa z górnej półki o urzekającym aromacie dymu, palonego cukru, ale przede wszystkim kubańskich cygar. Cechuje się niższą kwaskowością niż reszta kaw Ameryki Środkowej. Swoim smakiem przywodzi na myśl gęste krople karmelu. Pełne body pozostawia po sobie bardzo przyjemny finisz.
SPECYFIKACJA
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Bourbon, Typica, Villalobos |
Intensywność | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Przyprawy-dym-kubańskie cygaro |
Kwasowość | Niska |
Słodycz | Delikatna |
Gorycz | Umiarkowana |
Body (cielistość) | Pełne |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Sierra Maestra |
Wysokość upraw | 1000-2000 m.n.p.m. |
Okres zbiorów | Lipiec - luty |
Metoda pozyskiwania | Na mokro |