Herbata Oolong (półfermentowana) – nazwa Oolong to w tłumaczeniu „czarny smok”, po zaparzeniu liście w filiżance przyjmują taki właśnie wygląd. Liście po zebraniu pozostawiane są na słońcu, a następnie wytrząsane w bambusowych koszach w celu wyrównania brzegów liści. Po tym etapie poddaje się je krótkiej fermentacji i paleniu. Ten rodzaj herbaty można rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie - delikatnie ciemniejsze brzegi przypominające herbatę czarną, przy jednoczesnym zachowaniu koloru zielonego bliżej wnętrza liścia. Herbata Oolong w porównaniu do herbaty zielonej jest delikatniejsza w smaku i pozbawiona goryczy. Uprawia się ją w Chinach i w Tajwanie.
Właściwości:
- przyspiesza spalanie tłuszczu,
- wzmacnia system odpornościowy,
- zmniejsza stres,
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi,
- chroni nerki i skórę przed działaniem szkodliwych substancji.
W naszym sklepie z herbatami świata dostępny jest najlepszy gatunek herbaty Oolong Ti Quan Yin „Żelazna Bogini Litości”, ceniony i polecany przez znawców herbat oraz Oolong Milk o delikatnie mlecznym, śmietankowym posmaku i zapachu.