Herbata Rosyjski Czaj
Opis
Choć Rosja może kojarzyć się niektórym z sierpem i młotem to niewątpliwie tradycja picia mocnego czaju jest tam mocno zakorzeniona. Rosja to samowar i metalowe koszyczki na szklankę, które później rozprzestrzeniły się także w Polsce. Tylko tam używano do parzenia herbaty pięknych i stylowych naczyń z miedzi lub brązu, zwanych samowarami. Spożywano duże ilości herbaty w serdecznej atmosferze, racząc się przy tym słodkimi deserami.
Proponowana przez nas mieszanka czarnych wytrawnych herbat o mocnym smaku inspirowana jest właśnie tradycyjnym czajem przyrządzanym w samowarze. Dzięki zawartości teiny pysznie postawi na nogi. Składają się na nią herbaty bardzo dobrej jakości o szlachetnym smaku: herbata cejlońska, chińska Yunnan Gold, indyjska Darjeeling oraz Gruzińska, prosto z góry Kaukazu. Ich połączenie tworzy niepowtarzalną całość.
Чай да сахар! Smacznego!
Waga podstawowa 50 g
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Dzięki teinie działa pobudzająco. Zawiera przeciwutleniacze chroniące przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą, flawonoidy zapobiegające tworzeniu się zakrzepów krwi i fluor chroniący zęby przed próchnicą.
POCHODZENIE HERBATY:
Sri Lanka
Chiny, prowincja Yunnan
Gruzja
Indie, prowincja Darjeeling
SKŁADNIKI HERBATY:
Herbata Ceylon
Herbata Yunnan Gold
Herbata Gruzińska
Herbata Darjeeling
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1/2 - 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (~95℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 3-4 minutach oddzielić liście od naparu.
Dane techniczne
Z dodatkami | Tak |