Kawa ziarnista Peru Chanchamayo HB
Opis
Chanchamayo to obrośnięta zielenią prowincja położona w samym środku Peru. To właśnie tam, u podnóża samych Andów hodowana jest kawa, która swoim smakiem i jakością wywalczyła sobie szczególne miejsce wśród kaw z tego kraju. Owoce kawowca dojrzewają tu w cieniu na dużych wysokościach. Proces dojrzewania jest powolny, olejki eteryczne ziaren mają czas na rozwinięcie pełnego potencjału swojego smaku. W tym regionie najliczniejsze są gospodarstwa w 100% ekologiczne. Zebrane ręcznie ziarna zostały poddane obróbce na mokro i wysuszone na słońcu.
Uprawiana przez Indian kawa charakteryzuje się lekkim body i niską kwasowością. Aromat prawdziwej, rzemieślniczej kawy zachwyca swoją intensywnością. Lekki smak czekolady i karmelu idzie tu w parze z doskonałą mocą naparu. Dzięki cytrusowym nutom dobrze sięgnąć po nią w upalne dni. Nada rześkości w działaniu i myśleniu. Średnie body. Orzechowy finisz. HB- ang. Hard Beans to oznaczenie twardych ziaren z dużych wysokości.
Dane techniczne
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Caturra, Typica, Pache |
Intensywność | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Czekolada, karmel, cytrusy |
Kwasowość | Niska |
Słodycz | Średnia |
Gorycz | Niska |
Body (cielistość) | Średnie |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Chanchamayo |
Wysokość upraw | 1650-2000 m.n.p.m |
Okres zbiorów | Czerwiec - wrzesień |
Metoda pozyskiwania | Na mokro |