Kawa Ziarnista Papua - Nowa Gwinea Sigiri
Opis
Kawy z Papui Nowej Gwinei są szanowane za ciekawą kwasowość i różnorodność. Sama wyspa wyróżnia się górzystą topografią. Historyczne zmiany w infrastrukturze sprawiły, że dzisiaj przeważają tam "ogródki kawowe", małe działki około 20 krzaków, uprawiane obok tych prowadzonych na własne potrzeby. Kawę wyhodowano ze szczepów wszystkim znanej jamajskiej Blue Mountain w plantacji Sigiri położonej w dolinie Wahgi. Jej historia sięga lat 50tych ubiegłego wieku. Tu nie używa się pestycydów-nawozem są ścięte gałęzie i liście kawowca. Ziarna zbierane i selekcjonowane są ręcznie w momencie, gdy bilans cukrów i innych związków osiągnie najlepszy moment. Na tej plantacji, jeszcze tego samego dnia, zielone ziarna pozostawia się w 24 godzinnej kąpieli, a następnie suszy słońcu. Charakteryzuje się zrównoważoną mocą, ale również bardzo intensywnym aromatem, średnią kwasowością i kremową konsystencją. W smaku wyczuwalne nuty słodkich owoców, imbiru, cynamonu i kardamonu. Aromat z nutami prażonych orzechów, miodu i kwiatów.
Dane techniczne
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Blue Mountain |
Intensywność | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Słodkie owoce, imbir, przyprawy |
Kwasowość | Średnia |
Słodycz | Delikatna |
Gorycz | Delikatna |
Body (cielistość) | Umiarkowane |
Region uprawy | Azja i Oceania |
Prowincja | Sigiri |
Wysokość upraw | około 1800 m n.p.m. |
Okres zbiorów | Kwiecień - wrzesień |
Metoda pozyskiwania | Na mokro |