Kawa ziarnista Gwatemala Antigua SHB
Opis
Ziemię południowej Gwatemali otaczają trzy wulkany, a duży i gęsty las deszczowy zapewnia wilgotność plantacji. Gliniasta gleba wytworzona na materiale wulkanicznym okazała się dawać niezwykle smaczne plony kawowca. Ich stymulujące działanie odkryto już w okresie kolonialnym. Tutaj do jakości przykłada się szczególną uwagę. Większość zbiorów pochodzi z małych plantacji prowadzonych przez lokalną ludność. Do zbiorów nie stosuje się żadnych mechanicznych rozwiązań, a ziarna pozyskuje się tradycyjną metodą na mokro. Antigua to symbol gwatemalskiej kawy. Jej wyrafinowany smak orzechów przeplata się ze słodką czekoladą. Po ostudzeniu z tła wyłaniają się głębokie, korzenne nuty. Jest lubiana za swoją niewielką kwasowość i pełne body, które pozostawia za sobą posmak na długo po wypiciu filiżanki pysznej kawy.
SHB, czyli Strictly Hard Beans- wyłącznie twarde ziarna z dużych wysokości.
POCHODZENIE:
KRAJ: Gwatemala
REGION: Antigua, Sacatepéquez
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1600 m.n.p.m
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Bourbon, Arabigo
OKRES ZBIORÓW: październik-marzec
METODA POZYSKIWANIA: na mokro
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: średnia
KWASKOWOŚĆ: niska
NUTY: korzenne, czekolada-orzech
INTENSYWNOŚĆ: wysoka
BODY (CIELISTOŚĆ): pełne
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów