Kawa ziarnista Peru Chanchamayo HB
Opis
Chanchamayo to obrośnięta zielenią prowincja położona w samym środku Peru. To właśnie tam, u podnóża samych Andów hodowana jest kawa, która swoim smakiem i jakością wywalczyła sobie szczególne miejsce wśród kaw z tego kraju. Owoce kawowca dojrzewają tu w cieniu na dużych wysokościach. Proces dojrzewania jest powolny, olejki eteryczne ziaren mają czas na rozwinięcie pełnego potencjału swojego smaku. W tym regionie najliczniejsze są gospodarstwa w 100% ekologiczne. Zebrane ręcznie ziarna zostały poddane obróbce na mokro i wysuszone na słońcu.
Uprawiana przez Indian kawa charakteryzuje się lekkim body i niską kwasowością. Aromat prawdziwej, rzemieślniczej kawy zachwyca swoją intensywnością. Lekki smak czekolady i karmelu idzie tu w parze z doskonałą mocą naparu. Dzięki cytrusowym nutom dobrze sięgnąć po nią w upalne dni. Nada rześkości w działaniu i myśleniu. Średnie body. Orzechowy finisz. HB- ang. Hard Beans to oznaczenie twardych ziaren z dużych wysokości.
POCHODZENIE:
KRAJ: Peru
REGION: Chanchamayo
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1650-2000 m.n.p.m
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Caturra, Typica, Pache
OKRES ZBIORÓW: czerwiec-wrzesień
METODA POZYSKIWANIA: na mokro
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: niska
KWASKOWOŚĆ: niska
NUTY: czekolada, karmel, cytrusy
INTENSYWNOŚĆ: wysoka
BODY (CIELISTOŚĆ): średnie
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów