Herbata biała Silver Needle
Opis
Najlepsza odmiana białej herbaty, zbierana tylko ze szczytowych pączków liści. Niezwykle szlachetna w smaku, zdecydowanie jedna z najbardziej cenionych herbat na świecie. Srebrne igły to jeszcze nie rozwinięte listki krzewu herbacianego. Są pokryte delikatnym, srebrnym meszkiem, a zbiera się je wyłącznie ręcznie, z najwyższą starannością. Zbiory bowiem trwają jedynie dwa dni w roku. Jej wyjątkowość tkwi w wyrafinowanym, choć delikatnym smaku z nutami słodkości i kwiatów oraz długim finiszu. Klarowny napar w kolorze kości słoniowej kiedyś dostępny był tylko na dworze cesarskim i nawet dzisiaj nie jest łatwo dostępny. Prawdziwa Silver Needle pochodzi z Chin. Powstała w odpowiedzi na białą herbatę z Indii. Miała to być herbata najwyższej jakości i być swoistym dziełem sztuki- i tak pozostało do dziś. Igiełki są lekkie, a susz wydajny, można parzyć go wielokrotnie. Oprócz wyśmienitego smaku, filiżanka Silver Needle dostarcza organizmowi witaminę C, zmniejsza napięcia i ryzyko zawału serca, jest bardzo silnym antyoksydantem, który działa antyrakowo. Niektórzy mówią o niej jako „eliksir młodości” – zawiera ogromną ilość cennych dla zdrowia polifenoli.
Najlepsza odmiana białej herbaty, zbierana tylko ze szczytowych pączków liści.
Waga podstawowa 50 g.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Ma prozdrowotne, antyoksydacyjne działanie; przyjemnie orzeźwia i delikatnie pobudza. Zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych.
POCHODZENIE HERBATY:
Chiny, prowincja Fujian
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (70 - 85℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 5 - 7 minutach oddzielić liście od naparu.
Dane techniczne
Z dodatkami | Nie |