Herbata owocowa Bieszczadka
Opis
"..księżyc nad Otrytem
Niebo pełne gwiazd
Tańczą szare popielice
San usypia nas
To właśnie moje Bieszczady..." (KSU)
Podobnie nasza herbatka owocowa Bieszczadka niejednemu przypadnie do gustu. Można ją cenić za smak albo zwrócić większą uwagę na bardzo bogaty skład, pełen owoców i kwiatów znanych z zawartości witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Wśród składników tu króluje żurawina, którą możemy spotkać w tej właśnie części Karpat. W naszym suszu występuje w formie liofilizowanej, suszonej i kandyzowanej. Towarzyszą jej owoce głogu i dzikiej róży, aronia suszona, kwiaty lipy i czarnego bzu oraz delikatny aromat. Zaparzona herbata Bieszczadka ma jasnoróżowy kolor, słodki żurawinowy zapach, jednak w smaku wyczuwa się także nutę aronii i głogu. Dzięki temu napar ma przyjemny, zbalansowany słodko-kwaskowy, a nie mdły smak. A gdyby tak rzucić wszystko i… sięgnąć po kubek herbaty Bieszczadki ? :)
SKŁADNIKI HERBATY:
Żurawina (żurawina kandyzowana, żurawina suszona, żurawina liofilizowana), dzika róża, owoc głogu, aronia, kwiat czarnego bzu, lipa, aromaty.
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 2 łyżeczki herbaty na filiżankę (200ml), zaparzyć gorącą wodą (~95℃) i pozostawić pod przykryciem przez około 5 - 8 minut w zależności od oczekiwanej intensywności naparu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 1517 kJ/ 359 kcal, tłuszcze 1g (w tym kwasy nasycone 0,1g), węglowodany 76g (w tym cukry 38g), błonnik 19g, białko 2,4g, sól 0,01g.
PRZECHOWYWANIE HERBATY:
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.