Kawa Ziarnista Dominikana Barahona





Opis
Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu Barahona została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Barahona ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy. Są to głównie czekolada i orzech, które nie tłumią jednak owocowego tła. Obecna jest tu nuta pomarańczy, a aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów. Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz. W tym regionie królują tradycyjne metody. Ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Mieszkańcy Barahony jednak tak uwielbiają swoją arabikę, że tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport.
POCHODZENIE:
KRAJ: Republika Dominikany
REGION: Barahona
WYSOKOŚĆ UPRAW: 800 - 1500 m n.p.m.
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Typica
WIELKOŚĆ: duże ziarna
OKRES ZBIORÓW: wrzesień - maj
METODA POZYSKIWANIA: na mokro
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: delikatna
KWASKOWOŚĆ: wysoka
NUTY: czekolada - orzech - przyprawy - pomarańcze
INTENSYWNOŚĆ: średnia
BODY (CIELISTOŚĆ): pełne
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów