Kawa Ziarnista Dominikana Barahona
Opis
Każda z dominikańskich kaw znajduje swoich wielbicieli, jednak ta z regionu Barahona została okrzyknięta najlepszą. To staranność przetwarzania oraz wyjątkowe warunki klimatyczne sprawiły, że przez smakoszy uważana jest za jedną z najlepszych kaw z górnej półki. Tropikalne słońce, delikatne wiatry, rzucające cień drzewa makadamia, a także żyzna, powulkaniczna gleba. To wszystko sprawia, że warunki w jakich dojrzewają ziarna znajdują odbicie w ich smaku. Kawa Dominicana Barahona ma bowiem wyjątkowo bogaty profil smakowy. Są to głównie czekolada i orzech, które nie tłumią jednak owocowego tła. Obecna jest tu nuta pomarańczy, a aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów. Na początku uderza intensywnością, by potem cieszyć zbilansowanym smakiem. Wysoką, cytrusową kwasowatość równoważy słodycz. W tym regionie królują tradycyjne metody. Ziarna zbierane są ręcznie i przetwarzane metodą na mokro w niewielkich, lokalnych młynach. Wysokość upraw oraz ilość opadów w tym regonie sprawia, że ta odmiana może być uprawiana niemal przez cały rok. Mieszkańcy Barahony jednak tak uwielbiają swoją arabikę, że tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport.
SPECYFIKACJA
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Typica |
Intensywność | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Czekolada - orzech - przyprawy - pomarańcze |
Kwasowość | Wysoka |
Słodycz | Średnia |
Gorycz | Delikatna |
Body (cielistość) | Pełne |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Barahona |
Wysokość upraw | 800 - 1500 m n.p.m. |
Okres zbiorów | Wrzesień - maj |
Metoda pozyskiwania | Na mokro |