Kawa Ziarnista Etiopia Mocca
Opis
Mocca to mocna kawa rosnąca w ojczyźnie drzewa kawowego. Na żyznych polach uprawnych regionu Kaffa, które niegdyś pokrywały lasy deszczowe hoduje się ją w duchu długoletniej tradycji. Mocca, jak większość kaw stąd pochodzących, ma idealne warunki do wzrostu, przez co nie ma potrzeby by jakkolwiek ją ulepszać. Nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokka w Jemenie, skąd kiedyś wysyłano kawę w różne zakątki.
Etiopijczycy mawiają, że należy wypijać 3 filiżanki kawy dziennie – pierwszą mocną, drugą słabszą i trzecią relaksacyjną.
Cecha charakterystyczna kawy Mocca to bardzo intensywny aromat i głęboki smak o słodkim akcencie. Te cechy sprawiły, że skradła serca miłośnikom kawy i została uznana za klasyk. Bywa opisywana jako najbardziej czekoladowa kawa. Słodycz otula zmysły w towarzystwie kwiatowego aromatu, charakterystycznego dla tego gatunku. Zaskakuje winnym akcentem, idealnie sprawdza się jako parzona po turecku.
POCHODZENIE:
KRAJ: Etiopia
REGION: Djimmah, Jemen, Kaffa
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1.500 do 1.800 m n.p.m.
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Native Heirloom Varietes
WIELKOŚĆ: średnie
OKRES ZBIORÓW: październik/marzec
METODA POZYSKIWANIA: na mokro
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: lekka
KWASKOWOŚĆ: umiarkowana
NUTY: mocna czekolada
INTENSYWNOŚĆ: wysoka
BODY (CIELISTOŚĆ): pełne
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: wysoki
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów