Kawa Ziarnista Honduras Santa Barbara
Opis
Honduras to jeden z największych eksporterów kawy w Ameryce Środkowej. To wyżynno-górzyste państwo znajduje się pomiędzy Morzem Karaibskim a Oceanem Spokojnym. Obfituje w gęste jungle niedostępne dla człowieka. Region Santa Barbara to miejsce, które konsekwentnie zdobywa najwyższe wyróżnienia w konkursach o puchar doskonałości swoich wyrobów. Te zwycięstwa rozwinęły jeszcze większą świadomość wśród rolników. Uważają, że produkcja kawy, która jest klarowna i świeża, jest sztuką.
Kawowce rosną tu w czystym, ekologicznym środowisku, wolne od szkodników i szkodliwych grzybów. Tak wysoko usytuowane krzewy nie są zatem poddawane zabiegom, takim jak opryskiwanie pestycydami. Kawa z Hondurasu uprawiana jest na dużych wysokościach, przez co wolniej dojrzewa, powoli chłonąc znajdujące się w glebie minerały i substancje odżywcze, co gwarantuje jej intensywny i wyjątkowo wyrazisty smak. To esencja mocy i bogatego smaku. Kawa o intensywnym aromacie i owocowej kwaskowości. Smakowe nuty to melasa, orzech, a także kakao. Świetnie sprawdzi się jako filiżanka deserowej kawy. Średnie body, szlachetny finisz.
SPECYFIKACJA
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Caturra, Catuai, Typica, Bourbon, Geisha |
Intensywność | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | kardamon, zielone jabłko, orzech włoski |
Kwasowość | Niska |
Słodycz | Delikatna |
Gorycz | Umiarkowana |
Body (cielistość) | Średnie |
Region uprawy | Ameryka Środkowa i Północna |
Prowincja | Santa Barbara |
Wysokość upraw | 1 600-1 700 m n.p.m |
Okres zbiorów | Listopad-wrzesień |
Metoda pozyskiwania | Na mokro |