świeże herabtyŚwieże kawy i herbaty od producenta.
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kawa ziarnista Peru Chanchamayo HB

Najwyższej klasy ziarna rosnące na wys. ponad 1000 m n.p.m. Kawa zbierana ręcznie. Ma subtelny zrównoważony smak i słodkawy aromat.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 26,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

szt.
Dostępność:
pozycja dostępna
Czas wysyłki: 5 dni

Kod produktu: kawaziarnista006

Cechy produktu

kawy świata

Gatunek Arabica
Odmiana Caturra, Typica, Pache
Intensywność Wysoka
Stopień palenia Średni
Nuty smakowe Czekolada, karmel, cytrusy
Kwasowość Niska
Słodycz Średnia
Gorycz Niska
Body (cielistość) Średnie
Region uprawy Ameryka Południowa
Prowincja Chanchamayo
Wysokość upraw 1650-2000 m.n.p.m
Okres zbiorów Czerwiec - wrzesień
Metoda pozyskiwania Na mokro

Opis




Chanchamayo to obrośnięta zielenią prowincja położona w samym środku Peru. 
To właśnie tam, u podnóża samych Andów hodowana jest kawa, która swoim smakiem i jakością wywalczyła sobie szczególne miejsce wśród kaw z tego kraju. Owoce kawowca dojrzewają tu w cieniu na dużych wysokościach. Proces dojrzewania jest powolny, olejki eteryczne ziaren mają czas na rozwinięcie pełnego potencjału swojego smaku. W tym regionie najliczniejsze są gospodarstwa w 100% ekologiczne. Zebrane ręcznie ziarna zostały poddane obróbce na mokro i wysuszone na słońcu.

Uprawiana przez Indian kawa charakteryzuje się lekkim body i niską kwasowością. Aromat prawdziwej, rzemieślniczej kawy zachwyca swoją intensywnością. Lekki smak czekolady i karmelu idzie tu w parze z doskonałą mocą naparu. Dzięki cytrusowym nutom dobrze sięgnąć po nią w upalne dni. Nada rześkości w działaniu i myśleniu. Średnie body. Orzechowy finisz. HB- ang. Hard Beans to oznaczenie twardych ziaren z dużych wysokości.