świeże herabtyŚwieże kawy i herbaty od producenta.
facebookpinterestinstagramtiktok
Menu
Szukaj
Koszyk

Kawa mielona Etiopia Djimmah 250g

Pełna intensywności i zmysłowych aromatów- jest specyficznym połączeniem kwiatowych nut z winnym zakończeniem. Ziarna o delikatnej goryczy pozyskane z terenów dawnych lasów deszczowych Etiopii, pozostawiają korzenny posmak.

Przejdź do pełnego opisu
25,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

szt.
Dostępność:
pozycja dostępna
Czas wysyłki: 5 dni

Kod produktu: kawaziarnista007_20240710130909

Cechy produktu

kawy świata

Gatunek Arabica
Odmiana Heirloom
Intensywność Wysoka
Stopień palenia Średni
Nuty smakowe Winno - kwiatowe
Kwasowość Średnia
Słodycz Średnia
Gorycz Delikatna
Body (cielistość) Pełne
Region uprawy Afryka
Prowincja Djimmah, Kaffa
Wysokość upraw 1650-2000 m.n.p.m
Okres zbiorów Październik - marzec
Metoda pozyskiwania Na sucho

Opis

Nazywana "matką kaw", bowiem to właśnie z Etiopii wywodzi się tradycja przyrządzania tego naparu. To właśnie tu, w miejscu Kaffa odkryto działanie czerwonych owoców kawowca. Lasy deszczowe regionu zamieniły się w pola uprawne, gdzie pozyskuje się wyjątkowej jakości ziarna. W tym regionie kawa ma idealne warunki do wzrostu, nie ma potrzeby by jakkolwiek ją ulepszać, a jej ziarna są mniejsze niż innych kaw. W Etiopii, kolebce kawy, podchodzi się do niej niemalże ze świętością- picie jej to ceremonia, dlatego dba się o najwyższą jakość produktu.

Jak mawiają etiopijczycy:

„Jeśli coś Cię martwi – napij się kawy, jeśli jesteś szczęśliwy – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”.

Kawa Etiopia Djimmah -pełna intensywności i zmysłowych aromatów- jest specyficznym połączeniem kwiatowych nut z winnym zakończeniem. Swoim smakiem potrafi zaskoczyć- będzie świetnym wyborem dla osób lubiących nieoczywiste połączenia. Na zaparzonej kawie tworzy się charakterystyczna, gęsta pianka. Ziarna zostały pozyskane na sucho, najstarszą metodą, w której suszy się je na pełnym słońcu przez 4 tygodnie. Cechuje ją doskonała równowaga między goryczą a kwasowością oraz wyraźnie wyczuwalny, korzenny posmak.