Kawa ziarnista BRAZYLIA Santos





Opis
Santos to najbardziej znany i cenny dla brazylijskiego rynku kawy surowej region, bo tam właśnie znajduje się największy w Ameryce Południowej port, z którego kawa jest ekspediowana na cały świat. Kawa Brazylia Santos jest jedną z najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się kaw speciality. Ze względu na swój delikatny smak będzie świetnym wyborem dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacją kawy. Główne nuty smakowe tej kawy to czekolada i orzech, lecz po ostudzeniu wyłania się delikatny smak marcepanu. Swój słodki aromat zawdzięcza najstarszej metodzie pozyskiwania ziaren- suszenia w pełnym słońcu. Starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone ziarna Brazylii Santos mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz-jej smak to klasyk znany na całym świecie, dlatego warto od niej zacząć eksplorację świata smaków i aromatów. Wyjątkowo duże ziarna- Scr. 17/18 , czyli około 6-7mm to gwarancja luksusowej jakości. Pozyskiwane metodą na sucho (suszone gdy znajdują się jeszcze w owocu).
Brazylijczycy wierzą, że filiżanka tej wyjątkowej odmiany kawy przynosi coś więcej, a mianowicie- spokój ducha:)
POCHODZENIE:
KRAJ: Brazylia
REGION: Santos, Mogiana, Sul de Minas, Cerrado
WYSOKOŚĆ UPRAW: 700 - 1350 m n.p.m.
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Bourbon / Typica / Caturra
WIELKOŚĆ: scr. 17/18 (ok. 6-7mm)
OKRES ZBIORÓW: maj -sierpień
METODA POZYSKIWANIA: na sucho
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: delikatna
KWASKOWOŚĆ: delikatna
NUTY: orzechowo - czekoladowe
INTENSYWNOŚĆ: średnia
BODY (CIELISTOŚĆ): średnie
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów