Kawa mielona Kolumbia Excelso 250g
Opis
Kolumbia została uznana przez degustatorów jako producent wyśmienitej kawy. Jest drugim co do wielkości producentem arabiki na świecie - rośnie tu niemal 2700 milionów kawowców. Pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny pochodzą aż z 1730 roku. Nad wysoką jakością kolumbijskich wyrobów czuwa Narodowa Federacja Kawy.
Kolumbia Excelso jest uprawiana u podnóża Andów, jej krzaki ze wszech stron otoczone są drzewami bananowca, których cień ma pozytywny pływ na ziarna. Cały proces odbywa się tu w duchu długoletniej tradycji. Idealnie dojrzałe ziarna zbierane są ręcznie, po czym poddawane obróbce mokrej. To tradycyjna metoda, która wpływa na profil sensoryczny kawy. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Są klasyfikowane pod względem wielkości, mimo że mogą pochodzić z tego samego drzewa. Kolumbia Excelso to kawa, która łączy ze sobą pozorne sprzeczności- wysoką zawartość kofeiny oraz urzekającą delikatność smaku. Subtelną gorycz przeplata żurawinowa kwaskowość. To tutaj, w średnio intensywnym body, spotykają się gorzka czekolada i rześkość czarnej porzeczki. Dodajmy do tego odrobinę orzechów i tropikalną nutę owocową... Filiżanka tej kawy to doświadczenie, którego trzeba spróbować.
SPECYFIKACJA
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Caturra, Typica, Bourbon |
Intensywność | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Owocowe i czekoladowo-karmelowe |
Kwasowość | Niska |
Słodycz | Średnia |
Gorycz | Delikatna |
Body (cielistość) | Średnie |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Antioquia/Medellin |
Wysokość upraw | 1200- 2000 m.n.p.m |
Okres zbiorów | Wrzesień - grudzień |
Metoda pozyskiwania | Na sucho |