Kawa ziarnista BRAZYLIA Cerrado
Opis
Cerrado to znany i cenny dla brazylijskiego rynku kawy surowej region, niedaleko znajduje się największy w Ameryce Południowej port, z którego kawa jest ekspediowana na cały świat. Kawa Brazylia Cerrado, obok Santos jest jedną z najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się kaw speciality. Ze względu na swój delikatny smak będzie świetnym wyborem dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacją kawy. Główne nuty smakowe tej kawy to czekolada i orzech. Swój słodki aromat zawdzięcza najstarszej metodzie pozyskiwania ziaren- suszenia w pełnym słońcu. Starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone ziarna Brazylii Cerrado mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz-jej smak to klasyk znany na całym świecie, dlatego warto od niej zacząć eksplorację świata smaków i aromatów. Wyjątkowo duże ziarna- Scr. 17/18, czyli około 6-7mm to gwarancja luksusowej jakości. Pozyskiwane metodą na sucho (suszone gdy znajdują się jeszcze w owocu).
Brazylijczycy wierzą, że filiżanka tej wyjątkowej odmiany kawy przynosi coś więcej, a mianowicie- spokój ducha:)
Dane techniczne
Gatunek | Arabica |
Odmiana | Bourbon / Typica / Caturra |
Intensywność | Średnia |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Orzechowo- czekoladowe |
Kwasowość | Niska |
Słodycz | Średnia |
Gorycz | Delikatna |
Body (cielistość) | Średnie |
Region uprawy | Ameryka Południowa |
Prowincja | Santos, Mogiana, Sul de Minas, Cerrado |
Wysokość upraw | 700 - 1350 m n.p.m. |
Okres zbiorów | Maj - sierpień |
Metoda pozyskiwania | Na sucho |