Kawa Ziarnista Kenia Top Masai AA
Opis
Starannie przygotowana kawa pochodząca z dalekiego zakątka wschodniej Afryki. Producent z Kenii dostarcza kawę najwyższej jakości. Tu, w regionie Kirinya, plantacje uprawiane są na wysokości niemal 2000 m n.p.m. Kawowce rosną tu wolniej niż na małych wysokościach, mają więcej czasu na rozwinięcie pełnego potencjału swojego smaku. Gleby wytworzone z pyłów i popiołów wulkanicznych obfitują w składniki odżywcze. Kenia AA Top Masai to kawa o bardzo wysokiej klasie ziaren AA. Oznaczenie to jest gwarancją smaku starannie wyselekcjonowanych ziaren o regularnym kształcie i ponadprzeciętnej wielkości. Zawarte w nich olejki eteryczne w naparze oddają to, co najlepsze. Pozyskiwane tradycyjną metodą na mokro, która pomaga osiągnąć szlachetniejszy profil sensoryczny. Jest znana z bogatego smaku i elektryzującego aromatu. Jej winna kwaskowość zapada w pamięć, za to smak to zmysłowa podróż przez pełną gamę owoców tropikalnych i jagód, z którą świetnie rezonuje pikantny posmak.
Dane techniczne
Gatunek | Arabica |
Odmiana | SL34, SL28 |
Intensywność | Wysoka |
Stopień palenia | Średni |
Nuty smakowe | Winno - owocowe |
Kwasowość | Średnia |
Słodycz | Średnia |
Gorycz | Delikatna |
Body (cielistość) | Pełne |
Region uprawy | Afryka |
Prowincja | Kirinya |
Wysokość upraw | 1800-2000 m.n.p.m |
Okres zbiorów | Listopad - grudzień |
Metoda pozyskiwania | Na mokro (fully washed) |