Kawa Ziarnista Kolumbia Supremo





Opis
Kawa mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Idealnie dojrzałe ziarna zbierane są ręcznie, po czym poddawane obróbce mokrej. Jest uprawiana u podnóża Andów, jej krzaki ze wszech stron otoczone są drzewami bananowca, które mają pozytywny pływ na ziarna. Cały proces pozyskiwania odbywa się tu w duchu długoletniej tradycji. Jakość i metoda zbioru sprawiły, że kawa Kolumbia Supremo została ulubienicą baristów na całym świecie. W jej smaku można wyczuć słodkości- czekoladę i orzech. Doskonale łączą się one z kwaskowatością i delikatną goryczą. Zachwyca swoim intensywnym aromatem, w którym wyczuć można owoce i karmel. Jest ceniona za głęboki smak i przyjemny finisz. Kolumbijskie oznaczenie "supremo" oznacza najwyższą jakość bardzo dużych ziaren, została doceniona za swój kompletny, nieprzytłaczający smak.
POCHODZENIE:
KRAJ: Kolumbia
REGION: Antioquia/Medellin
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1200- 2000 m.n.p.m
CECHY ZIARNA:
GATUNEK: 100% Arabika
ODMIANA: Caturra, Typica, Bourbon
WIELKOŚĆ: bardzo duże
OKRES ZBIORÓW: wrzesień/grudzień
METODA POZYSKIWANIA: na sucho
PROFIL SENSORYCZNY:
SŁODYCZ: średnia
GORYCZ: delikatna
KWASKOWOŚĆ: niska, karmelowa
NUTY: owocowe i czekoladowo-karmelowe
INTENSYWNOŚĆ: mocna
BODY (CIELISTOŚĆ): średnie
PROFIL PALENIA:
Stopień wypalenia: średni (tzw: amerykański)
Palona metodą rzemieślniczą przez czterech bardzo doświadczonych Roasterów